Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Αρκάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρκαδία
Περιοχή της αρχαίας Ελλάδας
Orchomenos15.jpg
Ο Ορχομενός Αρκαδίας
 
Τοποθεσία:Πελοπόννησος
Μεγαλύτερη πόλη:ΜαντίνειαΤεγέα,Ορχομενός
Διάλεκτος:Αρκαδική
Περίοδος ακμής:4ος αιώνας π.Χ.
 
[[Image:|230px]]
Χάρτης της αρχαίας Αρκαδίας
Οι Αρκάδες ήταν αρχαίο Ελληνικό φύλο εγκατεστημένο στην ορεινή Πελοπόννησο. Θεωρείται το αρχαιότερο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν πιθανόν συγγενικό φύλο των πρωτοελλήνων τους οποίους οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ως Πελασγούς. Την αρχαιότητα των Αρκάδων μαρτυρούν και οι αρχαίοι μύθοι, όπως ο μύθος τουΑρκάδα, ο μύθος του Λυκάονα κ.α. Με την κάθοδο των υπολοίπων ελληνικών φύλων, κυρίως των Δωριέων, οι Αρκάδες περιορίστηκαν στην καρδιά της Πελοποννήσου. Η χώρα τους περιλάμβανε τις ορεινές περιοχές του Μαινάλου, των Αροανίων, της Κυλλήνης, του Λύκαιου, του Αρτεμισίου και την βόρεια πλευρά του Πάρνωνα[1].

Ιστορία των Αρκάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο, οι Αρκάδες περιορίστηκαν στην ορεινή ενδοχώρα της Πελοποννήσου. Σταδιακά συνδέθηκαν σε μία χαλαρή συνομοσπονδία που περιλάμβανε όλες τις αρκαδικές πόλεις και ονομάστηκε Κοινό των Αρκάδων. Οι Αρκάδες αντιμετώπισαν με επιτυχία τον 7ο αιώνα π.Χ. την απειλή της Σπάρτης και κατάφεραν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Συμμετείχαν στους Περσικούς πολέμους στο πλευρό των υπολοίπων Ελλήνων στέλνοντας στρατό και στις Θερμοπύλες και στις Πλαταιές. ΣτονΠελοποννησιακό πόλεμο οι Αρκάδες συμμάχησαν με την Σπάρτη και την Κόρινθο. Τα επόμενα χρόνια την περίοδο της ηγεμονίας της Θήβας, ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδαςενίσχυσε την Αρκαδική ομοσπονδία με σκοπό οι Αρκάδες να αποτελέσουν έναν αντίπαλο πόλο στη γειτονική Σπάρτη. Τότε ίδρυσε την Μεγαλόπολη που αποτέλεσε την νέα τους πρωτεύουσα. Τους επόμενους αιώνες η Αρκαδία εξασθένησε. Αρχικά υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Κάσσανδρου και αργότερα εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Η Διάλεκτος των Αρκάδων

Οι Αρκάδες μιλούσαν την Αρκαδική ή Αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, η οποία αποτελούσε την τέταρτη διάλεκτο της αρχαίας Ελλάδας, μετά την Ιωνική ή Αττική, την Δωρική , και την Αιολική. Η Αρκαδοκυπριακή διάλεκτος θεωρείται συγγενική με την γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Αχαιοί κατά την Μυκηναϊκή περίοδο.

Οι πόλεις των Αρκάδων

Η αρχαία Λυκόσουρα
Οι Αρκάδες είχαν ιδρύσει πολυάριθμες πόλεις. Από αυτές οι ισχυρότερες ήταν οι πόλεις που έλεγχαν τα λίγες εύφορες κοιλάδες της ενδοχώρας της Πελοποννήσου, οι οποίες ήταν ηΜαντίνεια, η Τεγέα και ο Αρκαδικός Ορχομενός. Οι υπόλοιπες πόλεις ήταν πιο ορεινές ή διέθεταν μικρότερες σε έκταση πεδιάδες. Άλλες πόλεις της Αρκαδίας ήταν η Ασέα, η Υψούντα, ηΤεύθις, η Ήραια, το Θυραίο, η Νεστάνη, η Αλέα, η Λυκόσουρα, οι Τρικολώνοι, τα Τρόπαια, η Καφυά, το Παλλάντιο ο Φενεός κ.α. Από το 370 π.χ. και μετά πρωτεύουσα των Αρκάδων έγινε η Μεγαλόπολη[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Et in Arcadia ego

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Et in Arcadia ego (και εγώ στην Αρκαδία) είναι μια διφορούμενη χωρίς ρήμα λατινική φράση που χρησιμοποιήθηκε στη ζωγραφική αρχικά από τον Τζοβάνι Φραντσίσκο Γκουερτσίνο.
Et in Arcadia ego
Nicolas Poussin 052.jpg
Και εγώ στην Αρκαδία, λόγια χαραγμένα στον τάφο ενός βοσκού που διαβάζει ένας περαστικός έφηβος.
Νικολά Πουσέν, 1637–1638
Λάδι σε καμβά
87× 120
ΛούβροΠαρίσι

Ο πίνακας αυτός τουΓκουερτσίνο, (1621-23) που απεικονίζει δύο ανθρώπους να ενατενίζουν με εκστασιασμό ένα ανθρώπινο κρανίο στο δάσος χαρακτηρίζεται από ανάλογη διάθεση και αλληγορία

O Πουσέν ταύτισε το όνομα τής Αρκαδίας με την ονειρική θεώρηση της άγριας φύσης να περιβάλλει τον άνθρωπο που ζει σε απόλυτη αρμονία μαζί της

Γενικά

Τα κατάφυτα βουνά, τα άφθονα νερά, οι ειδυλλιακές τοποθεσίες, οι ηλιόλουστες κοιλάδες έκαναν τους ανθρώπους να πιστεύουν ήδη από την αρχαιότητα ότι η Αρκαδία ήταν ένας ιδεατός τόπος. Η εμφάνιση του Πάνα στην Ελληνική Μυθολογία ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με την οποία γεννήθηκε στο Λύκαιον όρος της Αρκαδίας.

Αρκαδισμός

Ποιητές όπως ο Θεόκριτος και ο Βιργίλιος έπλασαν ουσιαστικά μια φανταστική χώρα, όπου οι βοσκοί διατηρούσαν τα αγνά ήθη τους και επικρατούσε η ευτυχία της ήρεμης ζωής. Αργότερα, η περιγραφή της Αρκαδίας από τον Δάντη (θεία κωμωδία) έδωσε νέα ώθηση σε μια κίνηση που αποτέλεσε τον Αρκαδισμό.
Και το 1690 ιδρύεται στη Ρώμη η φιλολογική Ακαδημία της Αρκαδίας (Accademia dell' Arcadia) η δράση της οποίας ήταν διαποτισμένη από τα ιδεώδη του κλασικισμού και του ορθολογισμού.

Πηγές

  • Βιργίλιος, Εκλογές, V 4.2 κ.ε.
  • Τζον Κιτς (John Keats) Ωδή σε μιά ελληνική υδρία (On a Grecian Urn) (1820)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι